Thursday, May 5, 2016

Workshop despre autism si ADHD (2)

Pe data de sambata 21 mai 2016, impreuna cu colega mea Simona Marica organizam workshop-ul "Tulburarile de neurodezvoltare; Observaţii clinice, repere neuropsihologice, diagnostic funcţional şi intervenţie individualizată" organizat sub egida asociatiei ATRIA.


Workshop-ul își propune abordarea modernă a unora dintre cele mai frecvente patologii neuropsihiatrice ale copilăriei mici, tulburările de neurodezvoltare - în principal TSA și ADHD. Dorim să oferim cursanților o imagine cât mai completă a înțelegerii necesității integrării perspectivelor de abordare a patologiei, ȋntr-o manieră interdisciplinară integrând date din psihiatrie, psihologia clinică şi psihopatologie, psihologia dezvoltării, neuroştiinţele dezvoltării, genetică şi epigenetică precum şi din neuroimunologie.

Astfel, ne propunem să realizăm atât descrierea tablourilor clinice ale acestor tulburări, din punctul de vedere al clasificărilor internaționale (DSM, ICD), al efectelor observabile pentru psihologul clinician şi a posibilelor mecanisme implicate în formarea simptomelor, atât din perspectiva psihologiei clinice precum şi a neuroștiințelor. Ȋn premieră ȋn România se vor discuta aceste tulburări din perspectiva diagnosticului functional. Cursanţii vor fi ȋnvăţaţi să identifice disfucţiile cognitive şi comportamentale specifice fiecărei tulburări pentru ca diagnosticul să se adreseze fiecărui pacient şi nu tulburării ȋn general.
Cunoscându-se disfuncţionalităţile responsabile pentru formarea simptomelor pot fi imaginate modalități de intervenție specifice şi individualizate pe nevoile fiecărui pacient. Workshopul va fi centrat pe descrieri și ilustrări clinice ale condițiilor discutate, ale mecanismelor neurobiologice implicate, diagnostic si diagnostice diferentiale, rezultate de teste,  prezentări de caz, tehnici de intervenție. El are ca scop însușirea anumitor competenţe profesionale în evaluarea condițiilor neuropsihiatrice descrise, dar și în lucrul cu acestea.




Competențele vizate spre a fi dezvoltate sunt:
  • acumularea de principii si teorii explicative / cunoasterea supozitiilor etiopatogenice in psihiatrie
  • integrarea conceptelor specifice psihopatologiei de orientare psihodinamică, ale celor de psihologie clinică și celor  ale neuroştiiinţelor în cadrul unui model explicativ complex.
  • înțelegerea  metodelor şi tehnicilor de investigare şi cercetare în domeniul neuropsihologiei clinice și a posibilității folosirii rezultatelor  acestora pentru realizarea unui diagnostic funcţional precum şi ȋn imaginarea unor tehnici de intervenție mai eficiente.



Abilităţile urmărite înspre a fi rafinate și dezvoltate la nivel superior la sfărșitul celor 9 ore de lucru sunt:



- abilități cognitive:
  • ȋnsușirea conceptelor din aria neuropsihologiei clinice și folosirea acestora în precizarea diagnosticului și imaginarea modurilor de intervenție specific.
  •  ȋnsuşirea abilităţii de a pune un diagnostic, a realiza diagnosticul diferențial, a înțelege modalitățile în care afectarea mecanismelor neurobiologice se traduce în planul simptomelor observabile. 
- abilități practice:
  • utilizarea de interviuri clinice structurate
  • utilizarea de probe psihologice specifice pentru evaluarea condițiilor neuropsihiatrice descrise anterior
  • abilitatea de a realiza un diagnostic funcţional pe baza observaţiei comportamentale precum şi a unor probe neuropsihologice
  • imaginarea unor tehnici de intervenție adecvate tulburărilor studiate.
Pentru alte detalii consultati. afisul.
Va asteptam!




2 comments:

  1. Bună seara, în ce magazine e disponibila cartea dumneavoastra? Nu o găsesc nicăieri.

    ReplyDelete
  2. Buna seara
    Pe când un alt workshop pe aceasta tema?
    O seara buna.
    Diana Buchete

    ReplyDelete