Wednesday, April 24, 2013

Ştiinţa sexului


The fuckin’ history. În epoca internetului şi a forward-ului pe mail, apar multe aşa-zise legende urbane. Una dintre ele este cea despre originea cuvȃntului FUCK. Se spune că in perioada ciumei din Evul Mediu se dorea ţinerea sub control a populaţiei oraşelor pentru a gestiona puţinele resurse existente. De aceea, ca să poţi face copii iţi trebuia aprobarea regelui. Iar fericiţii care o primeau afişau undeva la vedere inscripţia “Fornicating Under Consent of the King”, prescurtată F.U.C.K.. De fapt, asta este o poveste apărută in anii ’90. Se ştie cu certitudine că acronimele au apărut in limba engleză doar in secolul XX, iar cuvȃntul fuck a intrat in limba engleză in secolul XV, provenit cel mai probabil din limbile germanice – germană, olandeză, norvegiană sau suedeză – unde existau cuvinte asemănătoare. Şi in limba latină exista o variantă, dar ea este mai apropiată de … cuvȃntul similar din limba romȃnă.

 



Sex drive (s). Sexul a trezit interesul intotdeauna, şi de asta el vinde cel mai bine. Toţi cei din presă ştiu că dacă vrei să vinzi o revistă trebuie să pui poze cu sex. Pozele cu femei dezbrăcate vȃnd mai bine decȃt cele cu bărbaţi, iar cele cu blonde dezbrăcate mai bine decȃt cele cu brunete. De ce? Pur şi simplu pentru că creierul bărbaţilor este mai programat să caute imagini sexuale decȃt cel al femeilor. De aceea, ei sunt mai mari consumatori de pornografie. Acum cȃţiva ani, cei din industria pentru adulţi s-au gȃndit să extindă piaţa, creȃnd site-uri doar cu femei, fie solo fie lesbiene, sperȃnd să atragă in acest fel şi femeile. Dar in loc să cȃştige publicul feminin, tot bărbaţii s-au dovedit principalii consumatori şi pentru acestea. Există mitul cum că in general doar bărbaţii sunt interesaţi de sex iar femeile sunt mai pasive, chiar indiferente. Realitatea este că ambele sexe sunt interesate, doar că se manifestă diferit. Bărbaţii sunt mai interesaţi de nuditate şi sex explicit, in timp ce femeile sunt excitate de statutul, abilităţile şi puterea bărbaţilor mai mult chiar decȃt de aspectul fizic (mai puţin de 8 martie cȃnd vin Chippendales). Dar există şi femei foarte doritoare de sex pur, dacă posedă mai mult testosteron sau estrogen. În general mutaţii ale genelor care produc receptori ai oxitocinei, vasopresinei, dopaminei dar şi a unei enzime care arde catecolaminele in sinapse predispun oamenii la a face sex mai devreme şi mai des. Apoi, bărbaţii sunt interesaţi de sex cam tot timpul, in timp ce femeile sunt mai deschise in special in timpul ovulaţiei, adică prin ziua a 14-a după ciclu. De fapt, există două vȃrfuri de activitate, atȃt in ziua a 7-a cȃt şi in a 14-a creierul lor fiind foarte sensibil la stimuli recompensatori. Hormonul sexual estrogen este ridicat in această perioadă şi influenţează secreţia de dopamină, ceea ce stimulează explorarea, asumarea riscurilor şi căutarea de senzaţii (chiar şi la consum de droguri sunt mai deschise!). E interesant că şi genul de bărbaţi preferaţi se modifică in funcţie de ovulaţie, majoritatea femeilor preferȃnd bărbaţi mai “macho”in această perioadă. Este bine de ştiut că in zilele chiar dinaintea ciclului, creierul femeilor este mult mai receptiv la stimuli negativi, de unde şi manifestările de tip “PMS”.

 



Orgasmul ca la şcoală. În ce priveşte orgasmul, există o groază de studii in ultima vreme. Astfel, se ştie că bărbaţii ajung mai repede acolo – cam in 10-12 minute – in timp ce femeile mai greu – cam după 20 de minute. De aceea multe pierd ocazia să il mai aibă. Apoi, odată declanşat, el durează mai mult la femei decȃt la bărbaţi ceea ce complică foarte mult viaţa celor care studiază fenomenul masculin cu instrumente de imagistică medicală. În plus, femeile pot avea şi orgasme multiple, in cazul in care nu ai apucat să il “prinzi” pe aparat pe primul dintre ele…Mai sunt şi alte diferenţe. Astfel, orgasmul la bărbaţi este strict dependent de senzaţiile pe care le simt in organul sexual, iar diferenţele dintre orgasmul obţinut prin masturbare nu este foarte diferit de cel obţinut prin act sexual (era şi un banc despre care e diferenţa dintre cele două, iar răspunsul era că nici una, doar că făcȃnd sex mai cunoşti lume). În creierul lor este foarte activat in timpul orgasmului cortexul somato-senzorial. În schimb la femei diferă semnificativ orgasmul obţinut prin act sexual, el fiind semnificativ mai intens decȃt cel obţinut prin masturbare. Creierul femeilor in timpul orgasmului diferă de al bărbaţilor, activarea in cortexul somato-senzorial fiind mai redusă decȃt la bărbaţi, iar in plus are loc o “decuplare” a lobului frontal precum şi a unor structuri limbice precum amigdala şi hipocampul. Cu alte cuvinte, ele sunt ca şi intr-un fel de transă, se rup de lume, nu mai simt frică, raţiune, iar calitatea orgasmului depinde de context, atmosferă, tipul partenerului, etc. Chiar şi de purtatul ciorapilor! Dacă au ciorapi in picioare se simt mai bine (!?). Iar cu cȃt orgasmul este mai intens şi şansele să rămȃnă insărcinate sunt mai mari. Ce au in comun cele două sexe? Orgasmul produce in zone de la baza creierului descărcare de dopamină similară cu cea obţinută de o doză de heroină. Practic pȃnă la un punct, orgasmul şi heroina sunt similare in creier, ceea ce explică caracterul de adicţie pe care il are sexul (dacă nu ştiaţi există “dependenţă de sex” ca şi tulburare psihică).

 


 
Make love, not war. În mod traditional, mai ales in cultura noastră, sexul este considerat ceva promiscuu, murdar, un rău necesar, ceva care ne leagă de animale. Trecȃnd pe lȃngă detaliul că fără sex am dispare ca specie, sexul este una dintre cele mai puternice leacuri naturale. Ca paranteză la ce am spus adineauri, este amuzant cȃt de ipocrită e specia umană – o scenă de sex este văzută ca ceva murdar in timp ce o crenguţă inflorită primăvara este un simbol al purităţii. Oamenii uită că au invăţat la biologie că ăsta este modul prin care plantele se inmulţesc, deci e tot un fel de sex. Diverse studii au demonstrat că sexul scade colesterolul, scade hormonii de stres, creşte imunitatea, ajută sistemul cardio-vascular, prelungeşte viaţa, este un antinevralgic natural, un somnifer natural, scade anxietatea, previne cancerul de prostată şi chiar generează noi neuroni. So, fuck!

1 comment:

  1. Trebuie sa recunosc fara ezitari ca prefer sexul oricarei crengi inflorite primava.Raporturile adecvate intre spatiile subiective intim/public sunt o mare o mare problema a speciei umane, cred ca aici gasim surse ale ipocriziei si ,formal numitei, moralitati. Poate chiar a codului eticii si echitatii socialiste.
    Un articol foarte interesant si util. Multumesc.
    Jean Boutiere

    ReplyDelete